Nävgröt med fläsk,

lämplig dryck Cabernet Sauvignon

                                                                                                                        Tillbaka

Nävgröt är en gammal rätt om görs på skrädmjöl och serveras med fläsk och lingonsylt.

Gröträttens kom till Sverige redan på 1500-talet med de finska nybyggarna som koloniserade finnskogarna i Värmland och Dalarna.

Nävgrötsakademi bildad

För ett år sedan bildades Nävgrötsakademin i Torsby.
 
Medlemmarna i nävgrötsakademin ser det som sin livsuppgift att missionera för nävgröten, dess bevarande och utbredning i landet samt övriga världen. De har utlyst den 10 september till nävgrötens dag.

Mjölnaren Lennart

För att tillaga nävgröt behövs skrädmjöl. Det är ett fullkornsmjöl som är gjort av havre.

I Stöpafors finns den enda kvarnen som framställer skrädmjöl på traditionellt sätt, med vedeldad panna och stenkvarn.